Germania s-a alăturat statelor care cer amânarea directivei UE anti-defrișări (Sursa: Digi24) (sâmbătă, 14 septembrie 2024, ora 00:07:11)
Germania s-a alăturat celor care critică noua directivă a UE privind defrişările, anunţând vineri că a cerut Comisiei Europene să amâne data intrării în vigoare a acestei directive, informează AFP, preluată de Agerpres.
Erodium Copy, robotul inspirat din natură, ar putea fi o soluție excelentă în criza climatică (Sursa: Ziare.com) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 23:20:34)
În contextul actual al crizei climatice și al degradării accelerate a ecosistemelor, oamenii de știință caută soluții inovatoare pentru a combate aceste probleme. Una dintre cele mai promițătoare invenții este Erodium Copy, un robot miniatural care imită mecanismul de răspândire a semințelor al plantei Erodium, cunoscută și sub numele de „pliscul cocorului”.
Apple Intelligence nu va fi disponibil din prima zi pe iPhone 16. Cum puteți testa, însă, funcțiile AI în beta (Sursa: Ziare.com) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 23:00:38)
Lansarea iPhone 16 a adus câteva surprize, dar și o mare dezamăgire: Apple Intelligence, sistemul avansat de inteligență artificială dezvoltat de companie, nu va fi disponibil oficial din prima zi pe noile dispozitive. Totuși, utilizatorii care își primesc telefoanele pe 20 septembrie au opțiunea de a testa aceste funcții în variantă beta.
Microsoft implementează noi măsuri pentru a spori securitatea Windows (Sursa: Ziare.com) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 22:13:51)
Microsoft a anunțat recent noi măsuri pentru a îmbunătăți securitatea sistemului de operare Windows, în urma unui incident major cauzat de o actualizare de la CrowdStrike. Acest incident, care a avut loc acum câteva luni, a dus la oprirea a peste 8 milioane de computere și servere Windows din întreaga lume, toate afișând cunoscutul „Blue Screen of Death”.
Primele imagini neoficiale cu Galaxy S25 și S25 Ultra dezvăluie noi detalii despre design-ul telefonului (Sursa: Ziare.com) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 21:47:47)
Seria Galaxy S25 de la Samsung începe să prindă contur, iar primele imagini neoficiale oferă o privire detaliată asupra viitoarelor modele. Deși lansarea oficială este programată peste câteva luni, randările trimise partenerilor de accesorii confirmă dimensiunile și designul pentru Galaxy S25 și S25 Ultra.
Netflix va înceta suportul pentru mai multe dispozitive. Ce alternativă vor avea utilizatorii (Sursa: Ziare.com) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 21:04:19)
Netflix pregătește o schimbare majoră care va afecta utilizatorii de iPhone și iPad care rulează versiuni mai vechi de iOS și iPadOS. Conform informațiilor recente, aplicația Netflix nu va mai fi disponibilă pentru dispozitivele care nu pot fi actualizate la iOS 17 sau versiuni mai noi.
Statele Unite schimbă jocul pentru Shein și Temu. Ce vor fi obligate platformele să facă de acum (Sursa: Ziare.com) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 19:28:09)
Administrația Biden a anunțat noi măsuri menite să limiteze utilizarea excepției „de minimis”, prin care companiile de e-commerce din China, precum Shein și Temu, pot livra produse sub 800 de dolari în Statele Unite fără a plăti tarife vamale. Autoritățile americane consideră că aceste companii „abuzează” de această excepție, afectând astfel competitivitatea afacerilor americane.
Producătorii Android se inspiră din noul iPhone 16. Ce mecanism vor avea viitoarele modele non-iOS (Sursa: Ziare.com) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 18:45:14)
Odată cu lansarea iPhone 16, Apple a introdus o tastă multifuncțională pentru controlul camerei foto, o funcție ce pare inspirată din dispozitivele Sony. Acest concept a fost rapid preluat de alți producători de telefoane cu Android, cum ar fi Nubia și Oppo, care își pregătesc propriile versiuni ale acestei tehnologii pentru viitoarele modele de telefoane.
A fost creată Inteligența Artificială care poate detecta materia întunecată (Sursa: Descopera.ro) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 17:00:46)
Materia întunecată este forța invizibilă care ține Universul unit – sau cel puțin așa credem noi. Ea reprezintă aproximativ 85% din toată materia și aproximativ 27% din conținutul Universului, dar, deoarece nu o putem vedea […]
Articolul A fost creată Inteligența Artificială care poate detecta materia întunecată apare prima dată în Descopera.
Banii aduc fericirea? – Paradoxul lui Easterlin (Sursa: Destepti.ro) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 16:32:03)
Banii aduc fericirea? Iată o întrebare la care unii vor răspunde categoric “Da!”, alţii vor spune “Nu!” sau vor apela la o zicere devenită celebră: “Banii nu aduc fericirea, dar o întreţin!”. Valoarea de adevăr a unui răspuns sau altul depinde de perspectivă. Sunt oameni care sunt convinşi că, mai întâi, trebuie să existe posibilitatea […]
Articolul Banii aduc fericirea? – Paradoxul lui Easterlin apare prima dată în Deștepți.ro.
Oamenii de știință au încetinit lumina până la aproape… 60 km/h (Sursa: Știință și tehnică) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 14:42:50)
Cu toții am învățat la școală că viteza luminii în vid este o constantă universală, un fel de limită cosmică de nedepășit. Așa că cercetătorii au încercat recent să o încetinească sau chiar să o oprească cu totul. Cum au procedat? Pătrunzând în lumea ciudată a fizicii cuantice și folosind o stare foarte specială a […]
Articol original Oamenii de știință au încetinit lumina până la aproape… 60 km/h publicat pe Știință & Tehnică.
Ce ne spune ADN-ul lui Thorin, unul dintre ultimii neanderthalieni (Sursa: Știință și tehnică) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 13:03:57)
O descoperire arheologică majoră a dat peste cap cunoștințele noastre despre oamenii de Neanderthal. Un individ, poreclit Thorin, ar fi trăit separat de semenii săi neanderthalieni, izolat într-o peșteră din sudul Franței. Această descoperire, publicată în revista Cell Genomics, dezvăluie un aspect puțin cunoscut al istoriei verilor noștri dispăruți. Multă vreme, oamenii de știință au […] ...
Japonia vrea să construiască primul supercomputer de „clasă zeta” din lume (Sursa: Descopera.ro) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 13:00:22)
Japonia a anunțat că intenționează să înceapă anul viitor construcția primului supercomputer de „clasă zeta”. Odată ce va fi complet operațional, acesta va fi de 1.000 de ori mai rapid decât cele mai puternice supercomputere […]
Articolul Japonia vrea să construiască primul supercomputer de „clasă zeta” din lume apare prima dată în Descopera.
Colapsul AMOC ar putea avea consecințe dezastruoase (Sursa: Știință și tehnică) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 12:30:01)
Încălzirea globală nu încetează niciodată să ne surprindă. Cea mai recentă? Un risc iminent de prăbușire a unuia dintre principalele motoare ale climei noastre: curenții AMOC (Atlantic meridional overturning circulation). AMOC este un sistem complex de curenți oceanici din Atlanticul de Nord care include atât curenți de suprafață, cât și curenți adânci. Este o componentă […] ...
Candidați promițători pentru noi antibiotice, descoperiți în adâncul Mării Arctice (Sursa: Descopera.ro) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 12:00:24)
Antibioticele sunt piatra de temelie a medicinei moderne: fără acestea, orice persoană cu răni deschise sau care trebuie să fie supusă unei intervenții chirurgicale ar fi expusă unui risc constant de infecții periculoase. Cu toate […]
Articolul Candidați promițători pentru noi antibiotice, descoperiți în adâncul Mării Arctice apare prima dată în Descopera.
Știm cum a evoluat gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre (Sursa: Știință și tehnică) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 11:59:15)
În inima galaxiei noastre se află un monstru cosmic: Sagittarius A*. Această gaură neagră supermasivă, în centrul atenției astronomilor, tocmai a dezvăluit un secret surprinzător. Ultimele sale observații au dezvăluit un comportament neașteptat, deschizând noi perspective asupra evoluției universului nostru. Găurile negre supermasive, acei monștri cosmici care se ascund în inima celor mai multe galaxii, […] ...
Test de cultură generală. Cum elimină corpul toxinele? (Sursa: Descopera.ro) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 11:00:16)
Ești la sală. O picătură de sudoare îți alunecă pe nas și cade pe podea. Instructorul murmură: „Așa, elimină toate toxinele!” Porii tăi se dilată și pielea devine în curând acoperită de transpirație. Îți continui […]
Articolul Test de cultură generală. Cum elimină corpul toxinele? apare prima dată în Descopera.
Un posibil semnal de la extratereștri ar fi mai degrabă un eveniment cosmic extrem de rar (Sursa: Descopera.ro) (vineri, 13 septembrie 2024, ora 10:00:07)
Sursa unei presupuse transmisiuni extraterestre ar fi putut fi rezultatul unui eveniment cosmic extrem de rar, sugerează un nou studiu. Una dintre cele mai mari enigme ale astronomiei s-ar putea să fi devenit și mai […]
Articolul Un posibil semnal de la extratereștri ar fi mai degrabă un eveniment cosmic extrem de rar apare prima dată în Descopera.
Activitatea vulcanică de pe Lună, mai recentă decât se credea (Sursa: Descopera.ro) (joi, 12 septembrie 2024, ora 17:00:20)
Trei mărgele de sticlă microscopice, recuperate de pe suprafața Lunii, arată că trecutul celui mai mare satelit natural al Pământului nu a fost chiar atât de îndepărtat. Conform unei noi analize amănunțite și minuțioase a […]
Articolul Activitatea vulcanică de pe Lună, mai recentă decât se credea apare prima dată în Descopera.
Consumul de alcool al părinților poate afecta generațiile viitoare chiar înainte ca acestea să fie concepute (Sursa: Descopera.ro) (joi, 12 septembrie 2024, ora 13:00:50)
Condițiile din casa, familia și comunitatea unei persoane afectează capacitatea acesteia de a rămâne sănătoasă. Oamenii de știință care studiază acești determinanți sociali ai sănătății încearcă să înțeleagă dacă natura sau nutriția are un efect […]
Articolul Consumul de alcool al părinților poate afecta generațiile viitoare chiar înainte ca acestea să fie concepute apare prima dată în Descopera.
Un studiu confirmă: Există o legătură bizară între Alzheimer și bolile de inimă! (Sursa: Descopera.ro) (joi, 12 septembrie 2024, ora 12:00:21)
Suspiciunile tot mai mari privind legăturile dintre boala arterelor coronare (CAD) și Alzheimer au fost confirmate de un nou studiu care a descoperit o relație semnificativă între afecțiunea neurodegenerativă, grăsimile din sânge și șapte caracteristici […]
Articolul Un studiu confirmă: Există o legătură bizară între Alzheimer și bolile de inimă! apare prima dată în Descopera.
Prima casă pe Lună va fi lansată de o misiune japoneză în decembrie 2024 (Sursa: Descopera.ro) (joi, 12 septembrie 2024, ora 11:40:03)
O misiune japoneză va lansa în iarna acestui an prima casă pe Lună, la bordul unui rover selenar numit TENACIOUS. Vehiculul spațial va călători pe Lună cu o sondă de aselenizare numită RESILIANCE, construită de […]
Articolul Prima casă pe Lună va fi lansată de o misiune japoneză în decembrie 2024 apare prima dată în Descopera.
Zimbrii revin în Europa (Sursa: Știință și tehnică) (joi, 12 septembrie 2024, ora 11:12:18)
Dispăruți în sălbăticie în urmă cu o sută de ani, zimbrii revin în Europa, și mai ales în România, care tocmai a primit în jur de cincisprezece exemplare în plus față de cele câteva sute deja prezente în sud-vestul țării. Pajiștile verzi ale Munților Țarcu, la capătul vestic al Carpaților Meridionali, dezvăluie vizitatorilor săi, pe […]
Articol original Zimbrii revin în Europa publicat pe Știință & Tehnică.
Cum a supraviețuit colagenul de dinozaur? (Sursa: Știință și tehnică) (joi, 12 septembrie 2024, ora 10:52:44)
Cine ar fi crezut că o moleculă atât de fragilă precum colagenul, destinată să se degradeze în timp, ar fi putut rezista trecerii timpului doar pentru a se trezi prinsă în fosile vechi de milioane de ani? Această descoperire răstoarnă ideile noastre preconcepute despre conservarea materiei organice și deschide noi perspective asupra studiului dinozaurilor. Colagenul […]
Articol original Cum a supraviețuit colagenul de dinozaur? publicat pe Știință & Tehnică.
Unele stele ar putea captura găuri negre (Sursa: Știință și tehnică) (joi, 12 septembrie 2024, ora 10:40:04)
Cunoscute pentru că înghite orice se apropie prea mult, găurile negre ar putea fi capturate și de stele nou formate fără a le distruge, potrivit unui nou studiu, publicat în The Astrophysical Journal. Aceste obiecte mici cuibărite în nucleele lor, numite „găuri negre primordiale”, sunt considerate potențiale candidate pentru materia întunecată. Găurile negre se manifestă […]
Articol original Unele stele ar putea captura găuri negre publicat pe Știință & Tehnică.
Ar trebui să ne îngrijoreze recenta descoperire a unei colonii de albine pitice în Europa? (Sursa: Știință și tehnică) (joi, 12 septembrie 2024, ora 10:23:19)
Recent, pe rețelele de socializare a apărut un raport despre prezența unei colonii de albine pitice în sudul Europei. Aceasta este prima dată când această specie asiatică invazivă se instalează pe continentul nostru. O echipă internațională a publicat un studiu pentru a evalua riscurile pentru ecosistem. Cu o arie de răspândire care se întinde de […] ...
WASP-76b, planeta infernală cu „vânturi de fier” și temperaturi de 2.000 de grade Celsius (Sursa: Descopera.ro) (joi, 12 septembrie 2024, ora 10:00:16)
De-a lungul timpului, cercetătorii au descoperit exoplanete care mai de care mai interesante. WASP-76b este una dintre cele mai extreme, cu o temperatură diurnă de peste 2.000 de grade Celsius. O echipă de cercetători a […]
Articolul WASP-76b, planeta infernală cu „vânturi de fier” și temperaturi de 2.000 de grade Celsius apare prima dată în Descopera.
Cum s-a format Luna? A existat un impact cu planeta misterioasă Theia? (Sursa: Hotnews.ro) (joi, 12 septembrie 2024, ora 07:03:22)
Cea mai cunoscută ipoteză referitoare la formarea Lunii, ipoteză larg acceptată în mediul științific, susținea că o planetă necunoscută Theia a intrat în coliziune cu Pământul și astfel a dat naștere Lunii. Ideea că Terra…
Cum ar putea gorilele care se tratează singure de anumite afecțiuni să ducă la crearea unor noi medicamente (Studiu) (Sursa: Digi24) (miercuri, 11 septembrie 2024, ora 22:29:43)
Gorilele vestice de câmpie care își administrează propriul tratament în încercarea de a vindeca anumite afecțiuni ar putea arată indicii pentru descoperirea unor noi medicamente în viitor, potrivit oamenilor de știință. Cercetătorii din Gabon, Africa, au analizat plante tropicale consumate de gorile - și folosite și de vindecătorii locali - identificând patru cu efecte medicinale. Studiile de laborator au arătat că plantele erau bogate în antioxidanți și antimicrobieni, ...
„Cea mai mare cantitate de precipitații”. Record național stabilit în Mangalia de ploile de la finalul lunii august (Sursa: Digi24) (miercuri, 11 septembrie 2024, ora 14:49:49)
Furtuna care s-a abăut în zona Constanța-Mangalia în ultimele două zile ale lunii august a consemnat un record absolut național la capitolul precipitații. Potrivit unei caracterizări climatologice a Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), ploaia căzută la Mangalia a stabilit un nou record pentru cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată în 24 de ore în țară.
Cum apăsa China accelerația în noua cursă spațială (Sursa: Hotnews.ro) (miercuri, 11 septembrie 2024, ora 14:20:26)
În timp ce NASA caută soluții ieftine pentru viitoarele misiuni spațiale, pe fondul restricțiilor bugetare, China își prezintă noile obiective spațiale. Poate cel mai important dintre acestea este anunțul privind lansarea misiunii Tianwen-3, care își…
Luna ar fi putut să găzduiască până de curând vulcani activi (Sursa: Știință și tehnică) (miercuri, 11 septembrie 2024, ora 11:55:58)
Luna, vecinul nostru celest, își dezvăluie treptat cele mai adânci secrete. Un studiu, publicat în revista Science, bazat pe analiza probelor lunare aduse pe Terra de misiunea chineză Chang’e 5 sugerează că satelitul nostru natural a experimentat o activitate vulcanică mult mai recentă decât se credea anterior. Această descoperire ar putea reaprinde dezbaterea privind evoluția […] ...
Dispariția liliecilor a dus la decesul a 1.300 de copii mici (Sursa: Știință și tehnică) (miercuri, 11 septembrie 2024, ora 11:42:37)
În ultimii ani, s-a vorbit mult despre declinul biodiversității globale și daunele majore aduse ecosistemelor. Acest declin poate avea implicații asupra vieții umane. Aceste implicații, care pot fi grave, rămân adesea destul de vagi în mintea noastră. Un studiu publicat foarte recent în Science oferă dovezi concrete, de data aceasta implicând liliecii. „Ecologiștii ne avertizează […] ...
(P) Impactul cultural al pariurilor în diverse părți de pe glob (Sursa: Destepti.ro) (marți, 10 septembrie 2024, ora 18:35:40)
Advertorial Pariurile reprezintă un fenomen social și cultural care a evoluat de-a lungul istoriei, influențând diverse aspecte ale vieții comunităților din întreaga lume. De la jocurile de noroc din Grecia și Roma antică și până la pariurile pe fotbal pe care le simțim atât de prezente în țara noastră, obiceiul de a paria s-a integrat […]
Articolul (P) Impactul cultural al pariurilor în diverse părți de pe glob apare prima dată în Deștepți.ro.
Lansare cu succes pentru misiunea spațială Polaris Dawn, după câteva amânări (Sursa: Hotnews.ro) (marți, 10 septembrie 2024, ora 13:02:55)
O rachetă SpaceX Falcon 9 a fost lansată marți cu patru astronauți la bord, într-o misiune istorică de cinci zile. Este vorba despre Polaris Dawn, prima misiune spațială privată în cadrul căreia se va organiza…
Apple pierde lupta cu UE. Compania trebuie să returneze Irlandei 13 miliarde de euro (Sursa: Digi24) (marți, 10 septembrie 2024, ora 12:37:53)
Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis ca Apple să ramburseze 13 miliarde de euro în taxe neplătite Irlandei. Hotărârea vine să confirme ceea ce Comisia UE spunea în 2016, că Irlanda că acordă companiei avantaje fiscale ilegale. Timp de opt ani, guvernul irlandez a argumentat în mod constant împotriva necesității ca taxa să fie rambursată.
VIDEO Cum arată bărbatul care a primit primul transplant de ochi şi de faţă, la un an de la operaţie (Sursa: Digi24) (marți, 10 septembrie 2024, ora 11:29:58)
La un an după prima operaţie de transplant total de ochi şi parţial de faţă, efectuat în premieră de spitalul american NYU Langone, organul şi ţesuturile transplantate au supravieţuit fără respingere. Deşi pacientul nu poate vedea cu ochiul transplantat, unele celule retiniene încă răspund la stimuli luminoşi, după cum arată testele specializate, iar calitatea vieţii pacientului s-a îmbunătăţit semnificativ.
Neadevărurile pe care părinţii nu ar trebui să le mai spună vreodată copiilor (pe unele, nici lor înşişi) (Sursa: Destepti.ro) (luni, 9 septembrie 2024, ora 20:12:39)
Neadevărurile pe care părinţii le spun copiilor, în anumite momente, din diverse motive, unele care par “nevinovate”, “cu bune intenţii” (mai ales când copiii sunt mici), altele prin “omisiune” sau pentru a evita situaţii dificile sau pentru a-i “proteja”, pot avea urmări semnificative şi neaşteptate, spun studii recente, asupra dezvoltării celor mici, inclusiv când aceştia […] ...
De ce următoarea pandemie ar putea veni din Arctica. Rolul Rusiei (Sursa: Hotnews.ro) (vineri, 6 septembrie 2024, ora 07:54:38)
Zona arctică se încălzește la o rată de patru ori mai rapidă decât media globală, iar efectele acestui proces sunt încă puțin cunoscute sau cuantificabile. Există însă un pericol pe care nu foarte mulți îl…
Laniakea – “paradisul incomensurabil”, o structură cosmică excepţională (Sursa: Destepti.ro) (joi, 5 septembrie 2024, ora 19:52:41)
Laniakea este o structură cosmică excepţională, descoperită de un grup de astrofizicieni de la mai multe universităţi, şi care are un rol esenţial în înțelegerea distribuției materiei în Univers și a modului în care structurile cosmice mari au evoluat de la Big Bang până în prezent. Astronomii spun că, odată cu identificarea acestui conglomerat cosmic, […] ...
Ceainicul lui Russell – cum gândim despre existenţa lui Dumnezeu? (Sursa: Destepti.ro) (luni, 2 septembrie 2024, ora 18:58:56)
Ceainicul lui Russell este o celebră analogie filosofică, propusă de filozoful și matematicianul britanic Bertrand Russell (1872 – 1970), pentru a ilustra un aspect important despre “sarcina dovezii” (“onus probandi”) în dezbaterile privind existența unor entități sau fenomene, în special în contextul religiei. “Onus probandi” (“sarcina dovezii”/ “sarcina probei”) este o expresie latinească, referitoare la […] ...
Perimenopauza – ce ar trebui să ştie orice femeie, pentru a avea o viaţă sănătoasă şi după 40 de ani? (Sursa: Destepti.ro) (duminică, 1 septembrie 2024, ora 18:39:04)
Perimenopauza (în limba greacă, “peri” – “în preajma”) este o perioadă de tranziție către menopauză, atunci când în corpul unei femei se produc mai multe schimbări generate de trecerea de la ciclurile menstruale regulate, la absența completă a menstruației. Această perioadă poate dura de la câțiva ani, până la un deceniu, iar vârsta la care […] ...
Origami – o artă veche de secole, un potenţial uriaş pentru ştiinţa şi tehnologia actuală (Sursa: Destepti.ro) (joi, 29 august 2024, ora 20:09:46)
Origami este arta japoneză a plierii hârtiei pentru a crea diverse forme și modele, de la simple figuri geometrice, până la reprezentări complexe ale florilor, animalelor, obiectelor și chiar ale unor structuri abstracte. Cuvântul „origami”, în limbă japoneză, provine din „ori” (care înseamnă „a plia”) și „kami” (care înseamnă „hârtie”). Deși origami este asociat, în […] ...
Neuro-arhitectura ne poate “vindeca”? In ce fel răspunde creierul nostru la spaţiul construit care ne înconjoară? (Sursa: Destepti.ro) (miercuri, 28 august 2024, ora 21:58:02)
Neuro-arhitectura este un domeniu interdisciplinar, care combină arhitectura cu neuroștiințele, pentru a înțelege cum influențează mediul construit funcționarea creierului uman, implicit starea psihică şi comportamentul. Aceasta implică studierea modului în care diferitele aspecte ale arhitecturii – cum ar fi lumina, spațiul (amplasarea ferestrelor, unghiurile pereților și mobilierului etc.), formele, culorile și texturile – modifică emoțiile, […] ...
(P) Impactul industriei pariurilor sportive asupra lumii sportului (Sursa: Destepti.ro) (miercuri, 28 august 2024, ora 02:27:06)
(ADVERTORIAL) Industria pariurilor sportive a avut un impact semnificativ asupra lumii sportului, influențând atât modul în care sunt gestionate activitățile sportive, cât și relația dintre fani și sportivi. Platforma de pariuri sportive DonRo reprezintă unul dintre numeroasele exemple ale acestui fenomen, care se bucură de o mare amploare în România, dar și în străinătate. Pariurile […] ...
Cleptocraţia, plutocraţia şi kakistocraţia “modelează” lumea în care trăim? (Sursa: Destepti.ro) (marți, 27 august 2024, ora 20:48:10)
Cleptocraţia, plutocraţia şi kakistocraţia sunt termeni care denumesc sisteme de guvernare care au consecinţe devastatoare asupra dezvoltării și bunăstării unei țări, afectând negativ calitatea vieții cetățenilor și subminând principiile democratice. Deşi aspectele pe care le denumesc sunt vechi de când lumea, se pare că, în realitatea în care trăim astăzi, aceste concepte s-au “revigorat”, au […] ...