miercuri, 1 februarie 2023, ora 17:17:48 EET (UTC+2)
Cristalul creat de trăsnet are o formă rar întâlnită în natură (Sursa: Descopera.ro) (miercuri, 1 februarie 2023, ora 17:00:28)
Cristalul creat de trăsnet într-o dună de nisip din Nebraska are o configurație care este întâlnită rar în natură. În interiorul unei bucăți de fulgurit (sau „fulger fosilizat”) creat de un trăsnet puternic care călătorește […]
Articolul Cristalul creat de trăsnet are o formă rar întâlnită în natură apare prima dată în Descopera.
Temperatura corpului uman scade constant de 160 de ani. Ce ar putea fi de vină? (Sursa: Descopera.ro) (miercuri, 1 februarie 2023, ora 14:30:35)
Temperatura medie a corpului uman a scăzut constant de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar oamenii de știință nu sunt siguri de ce. Un nou studiu sugerează un factor cheie care ar putea juca un […]
Articolul Temperatura corpului uman scade constant de 160 de ani. Ce ar putea fi de vină? apare prima dată în Descopera.
Cometa verde C/2022 E3 este la cea mai mică distanță de Terra. Cum și când poate fi observată (Sursa: Hotnews.ro) (miercuri, 1 februarie 2023, ora 13:05:00)
Cometa verde C/2022 E3 este în aceste zile la cea mai mică distanță față de Terra, la 42 milioane km, ceea ce înseamnă de peste 100 de ori mai mult decât distanța Pământ - Lună. Contrar celor scrise în presă, dată fiind orbita cometei, nu se poate spune că trece pe lângă Terra o dată la 50.000 de ani, a explicat pentru HotNews.ro unul dintre descoperitorii cometei.
Pielea umană artificială deschide calea către o nouă terapie împotriva cancerului de piele (Sursa: Descopera.ro) (miercuri, 1 februarie 2023, ora 13:00:06)
Folosind piele umană artificială, un grup de cercetare de la Universitatea din Copenhaga a reușit să blocheze creșterea invazivă într-un model de cancer de piele. Studiul analizează ce se întâmplă de fapt atunci când o […]
Articolul Pielea umană artificială deschide calea către o nouă terapie împotriva cancerului de piele apare prima dată în Descopera.
Fondatorii Instagram lansează o nouă aplicație. Inteligența artificială va juca un rol crucial (Sursa: Ziare.com) (miercuri, 1 februarie 2023, ora 12:49:11)
La mai bine de patru ani după ce fondatorii Instagram au părăsit compania, aceştia s-au întors cu o nouă aplicaţie. Kevin Systrom şi Mike Krieger au anunţat marţi lansarea Artifact, o aplicaţie ce promite "un flux de ştiri personalizat" alimentat de inteligenţa artificială, relatează CNN.
Un studiu confirmă că ambalajul laptelui influențează aroma acestuia (Sursa: Descopera.ro) (miercuri, 1 februarie 2023, ora 12:00:46)
Industria lactatelor se străduiește să păstreze calitatea și siguranța produselor lactate, păstrând în același timp un gust cât mai proaspăt pentru consumatori. Până în prezent, industria s-a concentrat în mare măsură pe ambalarea laptelui în […]
Articolul Un studiu confirmă că ambalajul laptelui influențează aroma acestuia apare prima dată în Descopera.
Test de cultură generală. Care este diferența dintre astronomie și astrologie? (Sursa: Descopera.ro) (miercuri, 1 februarie 2023, ora 11:00:17)
Astrologia și astronomia sunt ambele concepte legate de Univers și, de fapt, în primele veacuri, astrologia și astronomia erau termeni folosiți în mod nediferențiat. Dar totuși, care este diferența dintre astronomie și astrologie? Aceste două […]
Articolul Test de cultură generală. Care este diferența dintre astronomie și astrologie? apare prima dată în Descopera.
Inteligența Artificială a detectat semnale radio de origine necunoscută (Sursa: Descopera.ro) (miercuri, 1 februarie 2023, ora 10:00:10)
În urmă cu aproximativ 540 de milioane de ani, forme de viață diverse au început brusc să iasă din oceanele planetei. Această perioadă a ajuns să fie cunoscută drept Explozia Cambriană, iar acele creaturi acvatice […]
Articolul Inteligența Artificială a detectat semnale radio de origine necunoscută apare prima dată în Descopera.
Master-planul UE pentru albine: Cum vor fi salvate de la dispariție cu ajutorul „buzz lines” (Sursa: Digi24) (miercuri, 1 februarie 2023, ora 08:00:55)
„Buzz lines”, aceste coridoare pentru albine și alțe insecte polenizatoare pe unde ar putea să se deplaseze prin Europa în căutare de hrană și adăpost, reprezintă una dintre măsurile propuse săptămâna trecută de organul executiv al UE pentru combaterea declinului speciilor de insecte vitale pentru polenizarea plantelor, informează Reuters.
Epuizarea rezervelor de apă pune presiune pe Europa. Climatolog: Seceta din 2022 a fost cea mai mare din ultimii 500 de ani (Sursa: Digi24) (marți, 31 ianuarie 2023, ora 21:27:31)
Rezervele de apă ale Europei se epuizează, avertizează specialiștii, care spun că suntem în pragul unei catastrofe hidrologice. În lunile de vară din 2018 și 2019, în Europa Centrală a existat o penurie severă de apă, iar de atunci, nivelul apelor subterane a rămas scăzut. Aceste probleme apărute în pânza de apă se pot acutiza și nu vor putea fi rezolvate decât într-un timp foarte lung, de până la câteva decenii, a afirmat, la Digi24, climatologul Roxana Bojariu.
Meditația poate îmbunătăți flora intestinală și sistemul imunitar (Sursa: Descopera.ro) (marți, 31 ianuarie 2023, ora 20:00:50)
Meditația regulată aduce mai multe beneficii asupra organismului omului, arată un studiu recent. Această terapie este deja frecventă în rândul celebrităților, precum Tom Hanks sau Lady Gaga, pentru că îi ajută să se concentreze mai […]
Articolul Meditația poate îmbunătăți flora intestinală și sistemul imunitar apare prima dată în Descopera.
Materialul de construcții sensibil la temperatură își schimbă culoarea pentru a economisi energia (Sursa: Descopera.ro) (marți, 31 ianuarie 2023, ora 18:00:43)
Cercetătorii de la Școala Pritzker de Inginerie Moleculară (PME) din cadrul Universității din Chicago, SUA, au proiectat materialul de construcții sensibil la temperatură care își schimbă culoarea vizibilă în infraroșu și, prin aceasta, capacitatea de […]
Articolul Materialul de construcții sensibil la temperatură își schimbă culoarea pentru a economisi energia apare prima dată în Descopera.
Sistemul Solar s-a format ca un „aluat de tort prost amestecat”, arată un studiu despre izotopi (Sursa: Descopera.ro) (marți, 31 ianuarie 2023, ora 17:00:11)
Potasiul de pe Pământ a ajuns aici prin intermediul unui meteorit, au descoperit cercetătorii Nicole Nie și Da Wang de la Muzeul de Știință Carnegie din SUA. Savanții au arătat printr-un studiu că unii dintre […]
Articolul Sistemul Solar s-a format ca un „aluat de tort prost amestecat”, arată un studiu despre izotopi apare prima dată în Descopera.
Cât adevăr și cât senzaționalism există în știrea momentului din arheologie (Sursa: Hotnews.ro) (marți, 31 ianuarie 2023, ora 15:15:00)
O echipă de arheologi spanioli și portughezi a anunțat recent descoperirea unui veritabil cult preistoric al craniilor, creat de neanderthalieni, fapt care, cu tot respectul, schimbă din temelii cam tot ceea se știa despre această specie umană dispărută. Publicat în revista Nature, studiul specialiștilor iberici aduce în atenție o peșteră din regiunea Madrid din centrul Spania, o peșteră în care, zice-se, ar exista dovada clară a cultului amintit.
De ce să nu dormi cu animalul de companie în pat, mai ales pe timpul iernii? (Sursa: Descopera.ro) (marți, 31 ianuarie 2023, ora 14:30:48)
Peste jumătate din oamenii care dețin animale de companie recunosc că dorm împreună cu acestea, dar un veterinar explică care sunt riscurile, mai ales pe timpul iernii. Una dintre îngrijorările majore se referă la supraîncălzire. […]
Articolul De ce să nu dormi cu animalul de companie în pat, mai ales pe timpul iernii? apare prima dată în Descopera.
Cazul New York și lipsa zăpezii arată cât de mult s-au scurtat iernile în 120 de ani (Sursa: Hotnews.ro) (marți, 31 ianuarie 2023, ora 14:17:00)
În ianuarie 2016 stratul de zăpadă se apropia de 70 cm la New York și imaginile erau spectaculoase. Anul acesta nu s-a depus strat de zăpadă în celebra metropolă și se vor petrece câteva premiere meteo. Cazul New York arată cât de mult s-au scurtat iernile în ultimul secol.
(P) Fie ca 2023 să fie cel mai de succes an al vostru. Urmăriți acești 4 pași (Sursa: Digi24) (marți, 31 ianuarie 2023, ora 13:30:44)
Dacă vreți să începeți acest an cu decizii bune și să-l faceți cel mai de succes de până acum, atunci este momentul să faceți pași concreți și să căutați fericirea acolo unde mulți au găsit-o deja – în sectorul IT.
Cum ne afectează schimbările climatice sistemul de sănătate: „Virușii devin mai agresivi. Gripa nu va mai apărea doar iarna” (Sursa: Digi24) (marți, 31 ianuarie 2023, ora 08:00:49)
Schimbările climatice ne afectează sănătatea, iar cea mai caldă lună ianuarie înregistrată în România ne-a dat peste cap sistemele de autoprotecție ale organismelor noastre. Virușii devin din ce în ce mai agresivi, de aceea ne confruntăm cu aproape o epidemie de gripă, spune Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, în podcastul Digi Context.
Aplicaţia DSU, lansată în formă actualizată: Tipurile de alerte pe care le vor primi de acum utilizatorii (Sursa: Ziare.com) (duminică, 29 ianuarie 2023, ora 13:18:02)
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că a lansat, la împlinirea a nouă ani de activitate a instituţiei, forma actualizată a aplicaţiei DSU, prin care utilizatorii pot primi diferite tipuri de alerte, pot afla care sunt atenţionările meteorologice, cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă sau cum să acorde primul ajutor.
Creatorul ChatGPT spune că inteligența artificială ar putea „stinge lumina” pentru omenire (Sursa: Hotnews.ro) (vineri, 27 ianuarie 2023, ora 11:34:00)
ChatGPT a devenit o senzație în mediul online în ultimele luni însă CEO-ul OpenAI, compania care a dezvoltat chatbotul, afirmă că în cel mai sumbru scenariu inteligența artificială (AI) ar putea ajunge să „stingă lumina” pentru omenire, relatează Business Insider și Fortune Magazine.
Pseudoștiința de partid și de stat (Sursa: Știință și tehnică) (sâmbătă, 21 ianuarie 2023, ora 10:11:27)
– Cine a inventat sârma ghimpată?– Lîsenko, care a încrucişat un şarpe cu un arici.(Banc de dinainte de 1989) Lîsenko este un personaj al epocii staliniste. Juaques Monod, laureat, în 1965, al Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină spunea despre activitatea ”savantului” sovietic că reprezintă: ”episodul cel mai straniu din întreaga istorie a științei”. Ce […] ...
Motorul cu apă (Sursa: Știință și tehnică) (joi, 12 ianuarie 2023, ora 18:36:35)
Principiul conservării energiei nu îi împiedică pe inventatorii lipsiți de cunoștințele necesare să propună mereu mașini perpetuum mobile. Aceşti oameni au, fără îndoială, omologi în artă, finanțe, educație și în toate domeniile activităților umane. Ei nu își pierd timpul pentru a face efortul de a cunoaște faptele, mai înainte de a deveni susținătorii unor opinii […]
Articol original Motorul cu apă publicat pe Știință & Tehnică.
Gala Cercetării Românești 2023 – ediția I (Sursa: Știință și tehnică) (duminică, 8 ianuarie 2023, ora 15:02:42)
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță o premieră. Gala Cercetării Românești va avea prima ediție în acest an, pe 31 ianuarie, la Ateneul Român, la orele 17. Vor fi premiate realizările celor mai valoroşi cercetători români, din țară și din diaspora. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 18 ianuarie 2023. Această primă ediție se dorește […] ...
Primul pacient din lume tratat și vindecat de cancer prin editarea proteinelor de bază (Sursa: Știință și tehnică) (luni, 19 decembrie 2022, ora 13:57:23)
Felul în care o fetiță de 13 ani a fost vindecată de leucemie reprezintă o reușită majoră. Știrea despre un pacient vindecat de cancer cu o nouă tehnologie a fost celebrată de întreaga lume medicală și a ajuns pe toate canalele de știri la finalul lui 2022. Articol de Dr. Bogdan Ivănescu, Doctor MiT Alysa […]
Articol original Primul pacient din lume tratat și vindecat de cancer prin editarea proteinelor de bază publicat pe Știință & Tehnică.
Premiile IgNobel 2022 (Sursa: Știință și tehnică) (luni, 19 decembrie 2022, ora 13:12:51)
Din 1991 încoace, în luna septembrie, sunt decernate Premiile Ig Nobel, care răsplătesc ”lucrări științifice, care te fac să râzi, după care să gândești”. Premiile își propun să ” celebreze insolitul, să onoreze imaginația și să stimuleze interesul publicului pentru știință, medicină și tehnologie.” Ele sunt un bun antidot împotriva seriozității academice, aducând zâmbete constructive […] ...
Chuck Yeager (Sursa: Știință și tehnică) (luni, 12 decembrie 2022, ora 11:42:46)
Prima data am aflat despre el în vremea în care eram la liceu. În revista Lumea, o publicație excelentă care reușea adesea să treacă dincolo de propaganda vremii, am citit un text foarte scurt din care am aflat că primul om care a spart bariera sunetului avea două coaste fracturate, în momentul memorabilului zbor. Normal, […]
Articol original Chuck Yeager publicat pe Știință & Tehnică.
Programul Voyager (2) (Sursa: Știință și tehnică) (luni, 5 decembrie 2022, ora 11:09:34)
Primii noștri mesageri care au reușit să iasă treacă dincolo de frontiera Sistemului Solar au fost cele două sonde Voyager. Sunt emoționant și acum, la decenii de la plecarea lor, atunci când îmi reamintesc momentele mai importante ale acestei călătorii. Prima a plecat la drum sonda Voyager 2, în ziua de 20 august 1977, fiind […]
Articol original Programul Voyager (2) publicat pe Știință & Tehnică.
Furtunoasele proto-roiuri de galaxii (Sursa: Știință și tehnică) (luni, 28 noiembrie 2022, ora 10:43:15)
Atunci când au fost date publicității imaginile obținute de către telescopul spațial James Webb am fost teribil de fericit. În fața ochilor mei se desfășura spectacolul unui nou Univers, ceea ce nu are cum să nu impresioneze profund. Sunt convins că și dumneavoastră ați încercat sentimente similare. Trebuie să fim conștienți că aceste imagini reprezintă […]
Articol original Furtunoasele proto-roiuri de galaxii publicat pe Știință & Tehnică.
Stiinta&Tehnica Octombrie 2022 (Sursa: Știință și tehnică) (marți, 22 noiembrie 2022, ora 16:50:59)
Alexandru Mironov: România Viitorului • Caravana știintei în imagini • Radu Jugureanu: O conferință despre viitor • Cătălin Mosoia: Academia Română pregătește viitoarea elită a României • Claudiu Andone: Prototipuri • Percepţii privind fenomenele meteo extreme • Vladimir Bănuță: De veghe-n pajiștea urbană • Marcel Popescu: CÂT DUREAZĂ O ZI? • Marius Jianu: IT în […]
Articol original Stiinta&Tehnica Octombrie 2022 publicat pe Știință & Tehnică.